De ideale wijnkelder

Temperatuur

Dankzij onze wijnkelders wordt uw wijn op perfecte temperatuur bewaard, namelijk 10 tot 14 graden. Onze wijnkelders zorgen er voor dat er geen plotse temperatuurverschillen zijn zodat de wijn zich optimaal kan ontwikkelen. Grote temperatuurschommelingen zijn funest voor uw wijnverzameling. Wijnen die constant worden blootgesteld aan sterk veranderende temperaturen, verliezen namelijk hun kwaliteit en natuurlijke vitaliteit, doordat het volume van de wijn uitzet of inkrimpt.

Luchtvochtigheid

Onze wijnkelders zorgen er voor dat de luchtvochtigheid op dezelfde waarde blijft hangen. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 60 en 75%. Een goede luchtvochtigheid garandeert namelijk de elasticiteit en dichtheid van de kurk, wat noodzakelijk is om oxidatie te voorkomen. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen kurken krimpen, waardoor de wijn kan gaan oxideren. Een te hoge vochtigheidsgraad kan dan weer leiden tot schimmelvorming op kurken en etiketten, hetgeen zeer onwenselijk is.

Ventilatie

Wijn is een levend product dat moet kunnen ademen om volledig op smaak te komen. Daarom is het noodzakelijk dat de lucht rondom uw wijnen regelmatig wordt ververst. Niet alleen voorkomt dit nare geurtjes of een stoffige smaak die de wijn kan bederven, maar het gaat ook schimmelvorming tegen. Een wijnkelder dient goed geventileerd te zijn, zonder dat men luchtstroming kan voelen. Wijn wordt beste bewaard in een geurvrije ruimte. Het is uit den boze om naast wijn levensmiddelen te bewaren.

Donkere en trillingsvrije omgeving

Een wijnfles is niet voor niets groen of bruin van kleur. Licht, en met name de UV-straling, heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de wijn, door de oxidatie van tannine. Het is daarom raadzaam uw wijnen in een donkere omgeving te bewaren. De glazen luiken van Vinotilus hebben een UV filter tot 98%. Trillingen, hoe gering ook, verstoren het biochemische rijpingsproces van uw wijn. Dit kan leiden naar een versneld verouderingsproces van de wijn en het niet goed bezinken van de tannine.

De ideale wijnkelder
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x